Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Berkhout
Kon. Julianaplein 9
2635 HD DEN HOORN

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 19.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Berkhout úw topSlijter 100% vakmanschap

Webshop

Exclusief topSlijter
Aanbieding

Nobeltje van Ameland

(0,0 / 5)
Nobeltje van Ameland
Het Nobeltje van Ameland is de bekendste waddenlikeur. Het is een heerlijke punch op basis van kruiden en zoetig van smaak.
GESCHIEDENIS NOBELTJE
Sterke verhalen vertellen, dat kunnen ze goed in mijn familie. Wat waar is en wat niet, blijft net zo ondoorgrondelijk als mist boven het wad op een vroege najaarsochtend. Vragen worden weggelachen. Ook door mijn vader, Wim. Je zoekt het maar uit, is de boodschap. Amelanders kennen allemaal hun eigen waarheid.
Hoe Nobeltje is ontstaan, is natuurlijk het beste verhaal. De familie woont al vier generaties op het eiland Ameland. Overgrootvader Willem Barend begint voor de eeuwwisseling een café in Ballum. De winter van 1901 is extreem koud. Kan ook 1902 geweest zijn. Dat is onduidelijk. We weten dat op 8 en op 13 januari 1901 de postschippers twee maal over het wad naar de vaste wal zijn gelopen. Niet zonder een nat pak, natuurlijk. Eind van die maand wordt er bij Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden, op de21ste. En daar sluiten de verhalen van de familie en de geschiedenis zich bij elkaar aan. Aan de wedstrijd doen Amelanders natuurlijk ook mee. Wie er gewonnen heeft, is onduidelijk. Maar op de barre tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterkte drank in de arreslee over. Zo koud is het. Eenmaal in Ballum duiken de deelnemers de kroeg in. Of hij nog wat drank heeft? Aan 'nee' verkopen doet de familie, dus overgrootvader Willem Barend sr. duikt de keuken in, en blijft net zo lang weg totdat hij een drankje voor de verkleumde gasten heeft gebrouwen. Wat er precies in dat drankje zit, ga ik natuurlijk niet vertellen. Dat is hét familiegeheim. Maar een succes is het wel. En je begrijpt: het blijft die nacht nog lang onrustig in Ballum.
Willem Barend sr. geeft het recept aan grootvader Barend door. En hij weer aan zijn vader, Wim. Een officiële vergunning om drank te bottelen heeft de familie niet. De flessen worden onder de toonbank verkocht. En als er een gebrek aan flessen is, worden er zelfs gejutte flessen van het strand omgespoeld en gevuld. Dat gaat allemaal goed, tot 1982. Op een avond zakt een studente van de politieschool flink door. Ze is de volgende dag nog dronken en komt te laat op school. Daar verteld ze over het café, en dat bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje. Diezelfde avond valt de politie het café in Ballum binnen. Alle flessen worden in beslag genomen. Grappig genoeg niet alles, want de tien liter kruiken achter het café vinden ze niet. De handel kan dus gewoon doorgaan. Er wordt die avond proces-verbaal gemaakt en grootvader moet enkele weken later voorkomen in Leeuwarden.
De officier van justitie heeft gelukkig begrip voor de traditie. Grootvader betaalde wel accijns, dus in die zin hielden ze zich aan de wet. Hij dwong ons wel de productie te legaliseren. Straf kregen ze niet, onder één voorwaarde, stelde hij in zijn requisitoir. Hij wilde de eerste legale fles Nobeltje ! Nou, die heeft hij natuurlijk gekregen.
Vanaf die tijd de productie geprofessionaliseerd. Nobeltje wordt tot op de dag van vandaag gebotteld in Schiedam. U hoef het drankje niet zelf te mixen en te bottelen. En jutten ? Dat laat ik graag aan anderen over. Maar zo werd het Nobeltje de smaak van Ameland.
NOBELTJE, DE SMAAK VAN AMELAND
Deze Amelandse likeur, op basis van een oud Hollandse rum, heeft een flonkerende licht goudbruine kleur.
De zuivere geur, die zeker intens genoemd kan worden, verraadt direct de aroma’s die in de categorie kruidigheid vallen, maar er is ook een hint van zoetheid te bespeuren.
€ 19,99
Fles
In winkelmand

Etiketinformatie

Land van Herkomst
Nederland
Inhoud
70 CL
Alcoholpercentage
32% vol
Soort likeur
Kruidenlikeur
Kleur
Nobeltje de Amelandse likeur, op basis van een oud Hollandse rum, heeft een flonkerende licht goudbruine kleur
Geur
Nobeljte heeft een zuivere geur, die zeker intens genoemd kan worden, verraadt direct de aroma’s die in de categorie kruidigheid vallen, maar er is ook een hint van zoetheid te bespeuren
Smaak
De aanzet van Nobeltje Likeur in de mond is zacht en breed. Geen ruwe alcohol, maar goed in de zoetheid opgenomen. De alcohol komt in tweede instantie naar voren.
Nobeltje in koffie geserveerd met slagroom, geniet u van een echte Amelander koffie
Afdronk
Nobeltje heeft een frisse, heerlijke zoete warme afdronk
Wijn-spijs
De likeur Nobelje is geschikt als aperitief (dan zeker koel serveren), maar kan ook goed als digestief geschonken worden. Ook is de drank Nobeltje heel verfrissend in een mix of cocktail
Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een review