Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Berkhout
Kon. Julianaplein 9
2635 HD DEN HOORN

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 19.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Berkhout úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Rum, een veelzijdige sterke drank

Rum, een veelzijdige sterke drank

rumglazen.jpgHet Latijnse woord voor suiker is Saccharum. “Rum” is hiervan afgeleid en dat is niet voor niets. De sterke drank wordt namelijk bereid uit de bijproducten van suikerriet of suikersiroop, beter bekend als melasse. Rum kunt u mixen, puur drinken, u kunt ermee koken en in sommige landen wordt rum gebruikt als grondstof voor zoetwaren- en voedingsmiddelen. Er zijn verschillende soorten rum en ruim 40 landen van herkomst, waaronder Nederland. Dit alles maakt dat rum één van de bekendste en meest veelzijdige sterke drank ter wereld is.

Oorsprong van rum

rumtekening.jpgOveral ter wereld wordt rum gedistilleerd. Vooral in gebieden waar suikerriet groeit, is de drank extra populair, zoals in Brazilië waar waarschijnlijk de oorsprong ligt van rum. Kolonisten plantten daar suikerriet aan en dit verspreidde zich over andere landen in het Caribisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika. De slaven van grote suikerrietplantages ontdekten dat ze de resten die overbleven tijdens het productieproces van suiker (melasse), met toevoeging van water en gist, konden laten fermenteren tot een alcoholische drank. Na distillatie hiervan blijft een heldere, sterke vloeistof over, wat minimaal één jaar moet rijpen. In tropische landen gaat het rijpingsproces vaak iets sneller. Meestal wordt de drank rond een alcoholpercentage van 40% gebotteld. Tegenwoordig wordt rum ook in andere delen van de wereld geproduceerd, zoals in Azië en Europa.

Populairste soorten rum

 • bruine rum: Als de rum in eikenhouten vaten rijpt dan krijgt de rum een bruine kleur. Bruine rum is steviger van smaak en heerlijk om puur te drinken, maar is ook een prima basis voor cocktails.
 • witte rum: Rijpt de rum in stalen tanks dan blijft de rum kleurloos. Witte rum is lichter van smaak en daardoor een ideale basis voor cocktails.
 • flavoured rum: Rum met een smaakje. Tijdens het distillatieproces worden kruiden, karamel, fruit, koffie of kokos toegevoegd. Flavoured rum kan zowel puur gedronken worden maar is ook heerlijk in een cocktail.
 • zwarte rum: Door toevoeging van melasse en/of karamel ontstaat een zeer donkere kleur.

The-Kraken.jpgHet verhaal achter… Kraken Spiced Rum

Een schip met de grootste hoeveelheid rum ooit vertrok vanuit het Caribisch gebied, maar kwam nooit aan op haar bestemming. Verhalen gingen rond over het mythische zeemonster "Kraken" die het schip met bemanning zou hebben verslonden. Ooggetuigen schetsen een gruwelijk beeld en er zou zelfs bewijs zijn gevonden. Vaten met spiced rum werden gevonden en vernoemd naar "Kraken", uit respect voor de onverslaanbare kracht en macht van het zeemonster. Kraken Rum bevat 13 geheime en zeer exotische specerijen, waaronder kaneel, gember en kruidnagel.

Stijlen rum

Afhankelijk van de herkomst van de rum is de drank onder te verdelen in 3 verschillende stijlen:

 • Engelse stijl: dit is één van de oudste stijlen en ook de meeste bekende rumstijl ter wereld. Het is de stijl die komt uit landen met een lange rum-historie zoals Jamaica, Barbados en Trinidad & Tobago. Het is een donkere en krachtige rumsoort, gemaakt van gebruikte melasse, meestal gestookt in potstills en gerijpt op eikenhouten vaten.

eldorado.jpgHet verhaal achter… El Dorado Rum 8 years Cask Aged

De 8 Years Old El Dorado rum is een "blend" van verschillende rums, gedistilleerd door Demerara Distillers in Guyana. Al deze rums zijn minimaal acht jaar gerijpt. Wat deze rum tevens bijzonder maakt is de toevoeging van de uiterst schaarse PM-rum (gedistilleerd op de "dubbele" houten "Pot Still" van Demerara welke oorspronkelijk bij de PORT MOURANT suikerplantage stond.

 • Franse stijl: deze Franse productiewijze heeft een beschermde herkomstbenaming, een zogeheten AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Het is afkomstig uit Franssprekende landen en oud-koloniën, waaronder in Martinique en Guadeloupe. Het betreft vooral fruitige, complexe en elegante rumsoorten, gemaakt van 100% vers suikerriet sap en wordt gestookt in Column stills.

 • Spaanse stijl: dit zijn rumsoorten met een constante kwaliteit door rijping middels het solera-systeem. Het zijn opgestapelde vaten waarbij de inhoud van de bovenste en jongste distillaten via een slang zakt naar de onderste en oudste vaten en vanaf onderaan afgetapt wordt om te bottelen. Deze rumstijl is afkomstig uit Zuid-Amerika en landen in het Caribisch gebied, zoals Cuba, de Dominicaanse Republiek en Guatemala. Het zijn veelal lichte en zachte soorten, gemaakt van melasse en worden meestal gestookt in column stills.

havana2.jpgHet verhaal achter… Havana Club Añejo Especial

Havana Club is wereldwijd marktleider in authentieke cubaanse rum en wordt al sinds 1878 gemaakt volgens het oorspronkelijke recept van de Meastros Roneros. Havana Club wordt gemaakt in Santa Cruz del Norte, Cuba en is sinds de dagen van de Cubaanse Revolutie eigendom van de Cubaanse overheid. Cubaanse grondstoffen en natuurlijke rijping zorgen ervoor dat Havana Club de perfecte basis is voor cocktails als de Mojito en Cuba libre.

Rum op leeftijd

Bij rum is het niet verplicht om de jongste leeftijd van de blend te vermelden op het etiket, zoals bij whisky wel het geval is. De leeftijdsaanduiding op een fles rum kan bijna nooit worden aangegeven doordat er vaak gebruik is gemaakt van het solera-systeem. Qua leeftijd is rum onder te verdelen in 3 categorieën:

 1. Ongerijpt/ kort gerijpt: 0-5 jaar gerijpt
 2. Gerijpt: 5-15 jaar gerijpt
 3. Lang gerijpt: langer dan 15 jaar gerijpt

Indeling op alcoholpercentage

Rum heeft een minimaal alcoholpercentage van 37,5% en is onder te verdelen in 3 categorieën:

 • Standaard: alcoholpercentage rond de 40%. Meest gebottelde rum.
 • Navy Strength: alcoholpercentage rond de 50%.
 • Overproof/ 151 rum: alcoholpercentage vaak rond de 75,5%. Wordt bijna alleen gebruikt voor specifieke cocktails.

Hele lekkere cocktails

Mojito.jpgMojito cocktail

Ingrediënten:
• 1 tl rietsuiker
• 1 takje munt
• 4 partjes limoen
• ijsblokjes
• 40 ml Old Captain Rum wit
• 7 Up of Sprite

Bereidingswijze:
Doe de rietsuiker met een aantal muntblaadjes in een tumbler en kneus de bladeren. Doe de partjes limoen erbij en druk deze een beetje uit. Roer het geheel door elkaar en schenk het over in een longdrinkglas. Voeg de rum toe met wat ijsblokjes en vul het geheel aan met 7 Up of Sprite. Roer goed door. Garneren met een schijfje limoen.daiquiri.jpgDaiquiri

Ingrediënten:
• ijsblokjes
• 4 cl Estaro rum wit
• 2 cl limoensap
• 1 tl rietsuikersiroop
• crushed ice
• limoenschil

Bereidingswijze:
Doe de ijsblokjes, de rum, het limoensap en rietsuikersiroop in een shaker. Shake goed door. Giet de gezeefde mix in een cocktailglas dat voor de helft gevuld is met crushed ice. Garneren met een limoenschil.